Waarom zonnecrème ook in de winter geen overbodige luxe is

In de winterperiode spenderen we heel wat minder tijd buiten en als we dan toch eens de frisse lucht intrekken, zijn we meestal goed ingepakt. Bovendien laat de zon zich amper zien, met al die wolken en regenbuien die onze Lage Landen zowat continu bezetten. Het aanbrengen van een zonnefactor is dan ook volledig overbodig, toch? Think again! Je beschermen tegen schadelijke uv-stralen is zelfs bij bewolkt weer een absolute noodzaak!

Het verschil tussen uv A- en uv B-stralen

Met uv-stralen wordt de elektromagnetische straling bedoeld die niet door het menselijke oog waarneembaar is. Doordat ze veel energie bevat, kan ze chemische reacties veroorzaken en dus schadelijk zijn voor allerlei organismen zoals de mens.

Binnen de ultravioletstralen wordt er een onderscheid gemaakt tussen uv A, uv B en uv C. Het overgrote deel van het zonlicht dat de aarde bereikt zijn uv A-stralen die dieper doordringen in de huid (tot in de dermis) waar ze collageen en elastine kunnen aantasten en zo huidveroudering veroorzaken. Uv B-stralen zijn krachtiger, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid (tot in de epidermis) doordringen. De uv C-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen.

Een makkelijke manier om het verschil tussen uv A-stralen en uv B-stralen te kunnen onthouden ? De A staat voor ‘aging‘, terwijl de B ook wel op ‘burning‘ slaat.

Waarom je je ook in de winter moet beschermen tegen de zon

  • Glas houdt uv A-stralen niet tegen

Ook op bewolkte of mistige dagen bereiken uv-stralen de huid en zelfs achter glas ben je niet veilig voor de zon. Hoewel uv B-stralen grotendeels door glas en wolken worden geblokkeerd, baant 50 % van de uv A-stralen zich er wél een weg doorheen. Dus ook thuis, op kantoor of in de auto en zelfs in de winter kan je huid (verouderende) schade oplopen.

  • De ozonlaag is het dunst tijdens de wintermaanden

De ozonlaag werkt een beetje als een zonnecrème voor de aarde: ze filtert de schadelijke uv-stralen en beschermt ons ertegen. In het noordelijk halfrond is het ozonniveau het laagst van december tot maart.

  • In de winter staat de aarde dichter bij de zon

De verandering van de seizoenen is het resultaat van de helling van de aarde, niet van hoe ver of dichtbij de zon van onze blauwe planeet staat. Daarom dat het mogelijk is dat we ons in de winter toch het dichtst bij de zon bevinden. In het noordelijk halfrond is dat het geval zo’n twee weken na de kortste dag van het jaar. Zo’n twee weken na de langste dag bevinden we ons er het verst vanaf.

  • Sneeuw verdubbelt je blootstelling aan uv-stralen

Dit jaar hebben we in eigen land nog niet veel sneeuwvlokjes zien neervallen, maar er zijn genoeg wintersportfanaten die in deze periode richting besneeuwde bergen trekken. Sneeuw weerkaatst echter 80% van de uv-stralen, waardoor jouw blootstelling eraan verdubbeld wordt.

  • De atmosfeer is dunner op grote hoogtes

De uv-factor neemt toe naarmate je dichter bij de zon bent. Per stijging van 300 meter betekent dat een verhoging van bijna 4%. In de bergen is je blootstelling aan uv-straling dus veel hoger dan wanneer je tijdens de zomer gewoon op het strand ligt.

Kies de juiste zonnebescherming!

Uv-stralen zijn nu eenmaal schadelijk voor de huid. Een goede zonnefilter maakt dus best gewoon deel uit van je huidverzorgingsroutine, zodat je altijd en overal beschermd bent! Maar wist je dat ook jouw keuze van zonnecrème belangrijk is voor de mate waarin je behoedt wordt voor huidschade? Een gewone SPF houdt namelijk enkel de uv B-stralen tegen om te voorkomen dat je huid verbrandt door de zon. Indien je ook rimpels en huidveroudering wil tegengaan, kies je dus best voor een zonnefilter die je net zo goed beschermt tegen uv A-straling.

De Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF-37 van Circadia is een breedspectrum zonnebescherming. Dat wil zeggen dat ze de huid wapent tegen zowel uv A- als uv B-stralen. De Light Day Sunscreen zit boordevol antioxidanten en bevat hydraterende en kalmerende ingrediënten die gevoeligheid verminderen. Dankzij o.a. een extract van druivenstamcellen beschermt hij actief tegen zonneschade en wordt celveroudering vertraagd. De crème trekt snel weg en voelt prettig aan, zodat hij ideaal is voor dagelijks gebruik.

Begrijp ons niet verkeerd. Zonlicht kan ook erg nuttig zijn. Je wordt er goedgezind van en na 15 minuutjes blootstelling is je lichaam al in staat de dagelijkse dosis vitamine D aan te maken die het nodig heeft. Geniet dus maar – netjes ingesmeerd – met volle teugen van die heerlijke buitenlucht en dat zalige winterzonnetje!

Deel deze post