Het effect van chocolade op je huid

Argh, chocolade! Weinig dingen hebben zo een aantrekkingskracht op ons als dat zwarte, bruine of zelfs witte stukje zoetigheid dat heerlijk smelt in de mond. Maar wat is het effect ervan op je huid? Krijg je er nu echt puistjes van? En is iedere soort chocolade even (on)schadelijk? Wij ontwarren het kluwen van mythe en waarheid en scheppen – in moeilijke tijden van enorme Sintvoorraden – eens en voor altijd duidelijkheid!

Chocolade en acne

Oké, toegegeven: witte chocolade en melkchocolade leveren je huid niet veel voordeel op. Suikers stimuleren de aanmaak van insuline en tasten het collageen in de huid aan, met huidveroudering als gevolg. Rimpels dus. Maar wordt het eten van chocolade normaal niet gelinkt aan puistjes?

Er is helemaal geen wetenschappelijk bewezen verband tussen het eten van chocolade en acne. Voeding kan wel degelijk een rol spelen bij acne, maar dan zijn zuivelproducten of een hoge glycemische index doorgaans de boosdoeners. Het is dus misschien inderdaad niet echt aangewezen om je vol te proppen met de suikerrijke variant, maar van pure chocolade mag je – met mate – zonder schuldgevoel smullen!

Pure chocolade

Pure chocolade kan namelijk heel wat voordelen opleveren voor je gezondheid. Daarbij dien je dan wel te kiezen voor chocolade met een cacaopercentage van 70% of hoger. Echte pure chocolade bevat 2 tot 3 keer meer cacao dan melkchocolade, meer gezondere vetzuren en minder suiker.

Wanneer je chocolade wil eten of kopen, let je dus best op het volgende:

 • 70% of meer cacao
 • Vermijd alkalinisatie: Als dat woord in de ingrediëntenlijst staat, leg je de reep best weer neer. Dit proces haalt de gezonde flavonoïden uit de chocolade.
 • Weinig ingrediënten: Je wil een reep die slechts 3 tot 4 ingrediënten bevat. Denk aan dingen zoals cacaobonen, suiker, cacaoboter en een natuurlijke smaakversterker. Als er meer ingrediënten inzitten heeft de producent waarschijnlijk goedkope ingrediënten gebruikt in het productieproces.
 • Andere ingrediënten die je best vermijdt: cacaoboter equivalenten (CBE), geharde olieën en plantaardige olieën (zoals palmolie).

De voordelen van chocolade voor je huid

Wanneer je af en toe een stukje van de juiste pure chocolade eet, heeft dat heel wat positieve effecten op je huid.

 • Droge huid wordt gevoed
  Calcium, ijzer en vitamines A, B1, C, D en E zijn een paar van de vele voedingsstoffen die we uit pure chocolade kunnen halen. De cacao boost bovendien de bloedcirculatie naar de fijne haarvaten in de bovenste laag van de huid. Zo blijft je huid gehydrateerd, gevoed en glanzend achter.
 • Stress daalt en het endorfineniveau stijgt
  Dat stress een negatieve invloed kan hebben op onze huid is geen geheim. Cacao laat het endorfineniveau stijgen en helpt de stresshormonen onder controle houden. Daardoor wordt er minder collageen afgebroken en verschijnen er dus ook minder rimpels en puistjes.
 • Rimpels en lijntjes vervagen
  Bij het ouder worden, verloopt de celdeling trager en worden bepaalde chromosomen ingekort. Dat laat zijn sporen na op onze huid: er ontstaan rimpels. Chocolade bevat flavonoïden die ervoor zorgen dat de oude cellen zich weer gaan delen en de uiteinden van de chromosomen langer worden.
 • Bescherming tegen uv-stralen
  Ongezoete cacao beschermt je zelfs tegen de zon. Het zijn opnieuw de flavonoïden die je huid helpen beschermen tegen roodheid, schadelijke uv-stralen en zonnebrand.
 • Krachtige antioxidantenboost
  Echte pure chocolade is een goede bron van dezelfde antioxidanten die je ook in thee, rode wijn en appels vindt. Deze speciale voedingsstoffen helpen bij het beschermen van cellen tegen schadelijke, vrije radicalen die zorgen voor vroegtijdige veroudering en het risico op hartziektes en kanker verhogen. Sterker nog: pure chocolade steekt andere zogenaamde ‘superfoods’ naar de kroon als het aankomt op de hoeveelheid antioxidanten.

Liever rechtstreeks op je huid?

Ben jij één van die zeldzame zielen die helemaal geen chocolade lust, maar wil je wel van de voordelen ervan genieten voor je huid? Vraag dan eens naar een Cocoa Enzyme behandeling bij jouw specialist. Waar sommigen chocolade associëren met een opstoot van puistjes of een gevoelige huid, is dit enzymenmaskers juist heel effectief in de strijd tegen acne en roodheid. Niet om op te eten dus, maar genieten zal je sowieso!

Deel deze post