Leven met psoriasis
Op 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag. Over deze huidaandoening hangt jammer genoeg nog steeds een beetje een taboe. Mensen vinden het onhygiënisch of nemen afstand omdat ze denken dat het besmettelijk is. Onzin natuurlijk. Achter die scheurtjes, kloofjes en schilfertjes op de huid schuilen de meest waardevolle personen. Door bewustheid te creëren willen wij hen een hart onder de riem steken.
Wat is psoriasis?
Onze huid vernieuwt zich continu. Normaal gezien is dit een onopvallend proces, maar bij mensen met psoriasis verloopt die huidvernieuwing veel sneller dan gewoonlijk. Daardoor ontstaan er rode, dikke en schilferige plekken op de huid, die verspreid over het hele lichaam kunnen voorkomen. Vaak worden de ellebogen, knieën en het hoofd het meest getroffen, net zoals de onderkant van de voeten, de binnenkant van de handen en het onderste deel van de rug.
Soms zijn er ook veranderingen in de nagels zoals het ontstaan van kuiltjes of verdikking, en zelfs het afbrokkelen of het lossen van de nagelplaat. Dat komt vooral voor bij artritis psoriatica, een soort gewrichtaantasting die gepaard gaat met huidpsoriasis.
Psoriasis is een onderschatte ziekte die niet alleen leidt tot fysieke ongemakken of lichamelijke klachten zoals jeuk en pijn. Het heeft ook een grote impact op de psychische toestand en levenskwaliteit van patiënten. Met heel wat gevolgen voor hun carrière, relaties en seksualiteit.
Psoriasis wordt dus veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Het heeft niets te maken met een slechte hygiëne en is absoluut niet besmettelijk. Psorisiasis is wel sterk erfelijk bepaald. Wereldwijd lijden meer dan 125 miljoen mensen aan de aandoening. In België krijgt ongeveer 2 tot 3% van de bevolking ermee te maken.
Uitdagingen in herfst en winter
Tijdens de winterperiode kan psoriasis verergeren. De koude, lagere luchtvochtigheid en hoge binnentemperaturen, drogen de huid uit waardoor kleine scheurtjes en kloofjes kunnen ontstaan. Die zorgen voor een toename van jeuk en pijn. Een voortdurende hydratering is dus erg belangrijk. Psoriasis en een droge huid vormen een beetje een vicieuze cirkel. Door je huid constant goed gehydrateerd te houden, blijft ze in een betere conditie om de symptomen te kunnen bestrijden. Zeker in de winterperiode is het dus erg belangrijk om te investeren in een degelijke moisturizer voor gelaat en lichaam.
Ook een gebrek aan zon kan zorgen voor een opflakkering van de symptomen. Zonlicht heeft een ontstekingsremmende werking op de huid waardoor psoriasis vaak wat verbetert. Ongeveer 65% van de patiënten, klopte voor het eerst aan bij een arts tijdens de winter of in het voorjaar.
Met welke producten en behandelingen kan je psoriasis aanpakken?
Psoriasis is een chronische aandoening en valt dus niet te genezen. Wel bestaan er een aantal behandelingen die de symptomen kunnen verlichten.
- Topische behandelingen, met crèmes en lotions die jeuk en schilfervorming tegengaan
- Medicamenten, op doktersvoorschrift indien andere behandelingen geen effect hebben
- Lichttherapie, met natuurlijk zonlicht of UVB-licht in samenspraak met een dermatoloog
Ook met je dagelijkse huidverzorging kan je preventief je huid zo goed mogelijk hydrateren en beschermen. De Post Peel Balm mag in dat geval niet in je kastje ontbreken. Deze balsem werd ontworpen om de huid te kalmeren en verzachten na een chemische peeling. Het helpt ontstekingen tegengaan, houdt vocht langer vast in de huid en vormt een beschermende barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Eerder op zoek naar een behandeling die je psoriasis onder controle helpt houden en vooral niet verergert? Vraag dan bij je volgende salonbezoek eens naar onze enzymenpeels. Die zijn uitermate geschikt om op een milde en zelfs aangename manier de dode huidcellen en schilfers te verwijderen. Vooral de Cocoa Enzyme kan ingezet worden op de meest gevoelige huidjes.