Chronobiologie

Chronobiologie

De cyclische veranderingen in ons lichaam volgens de rotatie van de aarde is een vrij recente wetenschap die Chronobiologie wordt genoemd. Het menselijk lichaam werkt aan de hand van een aantal cyclische processen die o.a. de vertering, lichaamstemperatuur en pH-waarde reguleren, net zoals het vermogen om zichzelf te beschermen en herstellen. Chronobiologie bestudeert o.a. de gevolgen van de tijd op het grootste orgaan van het lichaam: de huid. De huid wordt rechtstreeks blootgesteld aan uv-straling en toxische omgevingsinvloeden. Ze is in staat haar eigen circadiaanse ritmes te programmeren, om bescherming en herstel te genereren.

De term ‘circadiaanritme‘ zegt je misschien weinig, maar van je biologische klok heb je vast wel al gehoord. Dit genetisch bepaalde – en dus aangeboren mechanisme – regelt allerlei lichamelijke functies met een bepaalde periodiciteit. Niet alleen bij mensen, maar ook bij planten en dieren. Zo heb je bijvoorbeeld jaarlijkse ritmes (vogeltrek of voortplantingsgedrag van veel dieren), maandelijkse ritmes (menstruatiecyclus) en dus ook de dagelijkse ritmes, oftewel circadiaanritmes. ‘Circa dies’ betekent namelijk ‘de hele dag rond’ in het Latijn.

Belangrijk is ook dat deze dagelijkse ritmes niet gewoon een reactie zijn op veranderingen in licht en donker, maar eerder een reactie op de tijdswaarnemingen in het lichaam. Een mooi voorbeeld hiervan is jetlag, een fenomeen waar iedereen die al eens over meerdere continenten heeft gereisd wel bekend mee is. Klaarwakker zijn wanneer het buiten toch al lang donker is, is immers een serieuze verstoring van de biologische klok.

Circadiaanritme

Onze huid wordt gestuurd door zo’n circadiaanritme. Om het eenvoudig samen te vatten: overdag moet je huid beschermd worden tegen schadelijke invloeden van buitenaf en ’s nachts gaat ze in herstelmodus. Het is dus belangrijk om jouw huidverzorging hier op aan te passen. De producten en behandelingen van Circadia zijn speciaal ontwikkeld om je huid optimaal te verzorgen volgens deze principes en zelfs terug te ‘resetten’ op de normale circadiaanritmes. Dit zorgt dan weer voor een betere werking van je huidverzorging.

Wil je weten wat het uitgebreide gamma van Circadia kan betekenen voor de biologische klok van jouw huid? Maak dan snel een afspraak bij jouw schoonheidsspecialist(e) om goed geïnformeerd onze producten en behandelingen te ontdekken.