Leven op het ritme van je biologische klok

Geen enkele klok zit zo vernuftig in elkaar als die van je lichaam. Heel wat biologische processen worden immers netjes ‘intern’ gereguleerd op een cyclische manier. Maar wat als je biologische klok niet meer tikt op het juiste ritme, of zelfs wat doordraait? En wat zijn dan de effecten daarvan op jouw huid?

Circadiaanritmes in het lichaam

Het menselijk lichaam is dus afgestemd volgens een zeker ritme. O.a. de vertering, lichaamstemperatuur en pH-waarde worden door het lichaam zelf gereguleerd met een bepaalde periodiciteit, net zoals het vermogen van het menselijk lichaam om zichzelf te beschermen en herstellen. Wanneer dit gebeurt in een 24uurscyclus, spreekt men van een circadiaanritme.

Al in de jaren 1700 sprak de Franse wetenschapper de Mairan van circadiaanritmes in zijn studie over de bewegingen van planten gedurende de dag. Die zouden overdag rechtop staan en ’s nachts zich laten hangen. Hij plaatste deze planten in een kamer waar ze niet blootgesteld werden aan licht en hij zag hetzelfde fenomeen. De Mairan concludeerde dat deze beweging dus iets te maken had met een mechanisme binnenin de plant, in aanvulling op het effect van de zon.

De klokgenen van je huid

Dat sommige processen van het menselijk lichaam werken volgens een circadiaanritme steunt dus zeker niet alleen op de overgang van licht naar donker. De periodische werking wordt eerder gestuurd volgens interne lichaamsprocessen. De biologische klok mag dan wel voornamelijk geregeld worden vanuit de hersenen, in iedere cel van je lichaam vind je zogenaamde ‘klokgenen’ terug. Ook de huid bestaat uit klokgenen die een 24uurscyclus volgen om optimale bescherming en herstel te bieden.

Dagelijks wordt je huid blootgesteld aan schadelijke uv-stralen, bacteriën en virussen. Eén van de hoofdfuncties van de huid is dus het lichaam beschermen tegen deze gevaren. Daarnaast zorgen stamcellen voor een constant herstel van beschadigd weefsel. Wanneer de biologische klok goed werkt, kunnen de stamcellen zich delen op een tijdstip waarop een minimale blootstelling aan het beschadigende uv-licht verzekerd is. Tijdens de celdeling wordt het DNA immers uitgerekt waardoor het vatbaarder is voor ultravioletschade. Doorheen de dag vindt het celdelingsproces meerdere malen plaats, maar ’s nachts gebeurt dit tenminste 30 keer sneller.

Gevolgen van een verstoorde biologische klok

Alle cellen hebben dus klokgenen, maar dat betekent ook dat iedere cel van slag raakt indien het biologisch ritme verward of onderbroken wordt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door nachtshifts te draaien op het werk, wanneer je een jetlag hebt na een lange vlucht of bij de overgang van zomer- naar wintertijd (en omgekeerd). Op lange termijn kan een verstoord ritme zelfs heel wat negatieve gevolgen voor onze gezondheid meebrengen:

–  Verstoring slaap-waakritme
–  Concentratieproblemen
–  Verstoord eetpatroon
–  Gebrek aan energie
–  Hoofdpijn, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid
–  …

Indien je bijvoorbeeld vaak ’s nachts eet, heb je meer kans om overgewicht te krijgen omdat dat niet het ideale biologische tijdstip is om voeding op te nemen.

Ook voor je huid kan een verstoorde biologische klok zware gevolgen hebben. Zo gebeurt de celdeling niet langer voornamelijk ’s nachts en wordt de huid dus veel vatbaarder voor uv-schade. Wanneer het regeneratiesysteem van de stamcellen verstoord wordt, resulteert dat dus onder meer in vroegtijdige veroudering van de huid en zelfs een grotere aanleg voor de ontwikkeling van huidtumoren.

Herstel het circadiaanritme van je huid

Onderzoek heeft aangetoond dat de werking en bijwerkingen van medicatie danig kunnen verschillen afhankelijk van het tijdstip waarop het wordt toegediend. Hetzelfde geldt zeker ook voor huidverzorgingsproducten. Het tijdstip van analyse van de huid, het ondergaan van een behandeling of het aanbrengen van producten is van groot belang voor de effectiviteit ervan.

Met de producten van Circadia kan je zelfs de natuurlijke circadiaanritmes van je huid weer herstellen. Laat je bijstaan door een professional om een correct gebruik te garanderen.

Deel deze post