Waarom een uurtje langer slapen niet altijd positief is

Tijdens het laatste weekend van oktober schakelen we traditiegetrouw terug over op de wintertijd. Dat betekent dus dat we deze zaterdag de klok weer een uurtje mogen terugdraaien. Heerlijk, die extra minuten slaap. Maar het tweejaarlijks verzetten van de klok stoot op steeds meer controverse. De gevolgen voor ons bioritme blijken namelijk groter dan gedacht.

Het verzetten van de klok: al langer stof tot discussie

De invoering van het zomeruur leek een goede manier om langer gebruik te kunnen maken van gratis zonlicht. Men hoopte zo energie te besparen, maar daar blijkt uiteindelijk heel weinig bewijs over te zijn. De zomertijd doet de energiekosten voor verlichting in de namiddag wel dalen, maar door verwarming in de ochtend en airconditioning op warme namiddagen wordt dit effect tenietgedaan. Het tweejaarlijks verzetten van de tijd brengt dus geen energiebesparing met zich mee, maar wel juist hogere economische kosten en vooral ook gezondheidsrisico’s.

In de periode die onmiddellijk volgt op het terugdraaien van de klok, gebeuren er bijvoorbeeld meer ongevallen op de weg. De chauffeurs moeten namelijk weer wennen aan het feit dat het opeens veel donkerder is op hun gewoonlijke uur. Bovendien is iedereen extra vermoeid, aangezien het uur verzetten een regelrechte aanslag is op ons slaappatroon.

Het effect op jouw biologische klok

Eén van de grootste nadelen van het overschakelen tussen zomer- en wintertijd is namelijk de verstoring van onze biologische klok. Vooral aan kleine baby’s merk je dat ze veel moeite hebben om terug in hun ritme te geraken. Hun biologische klok is nog beter afgestemd dan die van volwassenen. Sommige kindjes blijven zelfs de volle zes maanden last hebben, tot er weer wordt overgeschakeld.

Het voortdurend switchen tussen verschillende tijdsindelingen, heeft dus een grote impact op ons lichaam. Als je dan de bedenking maakt hoeveel mensen er sowieso al met slaapproblemen kampen, hoeft het niet te verwonderen dat het spelen met het uur nefast is voor een goede nachtrust.

Daarnaast is het ook bewezen dat er meer complicaties optreden bij operaties die werden uitgevoerd in de buurt van een uurwisseling. De circadiaanse ritmes van het lichaam die zorgen voor bescherming en herstel raken van slag en kunnen daardoor onvoldoende ondersteuning bieden.

Kiezen we nu best voor de zomer- of de wintertijd?

De EU heeft eerder dit jaar de knoop doorgehakt: tegen 2021 zullen de tweejaarlijkse uurveranderingen worden afgeschaft. De lidstaten mogen dan zelf bepalen welke tijdsindeling ze in de toekomst zullen hanteren. Maar welke keuze is nu de beste?

Wetenschappelijk gezien staat de wintertijd (ook wel de standaardtijd genoemd) het dichtst bij ons biologische ritme. Eigenlijk zitten we zelfs binnen de zone van de Greenwichmeridiaan. Oorspronkelijk liep de tijd in België dan ook gelijk met die van het Verenigd Koninkrijk. Maar onder Duitse invloed tijdens de wereldoorlogen, zitten we sindsdien dus in dezelfde tijdzone (+1) als de rest van het Europese vasteland. De zomer- en wintertijd werd in 1946 wel nog afgeschaft, maar sinds 1977 bestaat het schakelsysteem zoals we het tot op de dag van vandaag kennen.

Permanent overschakelen op het zomeruur zou dus betekenen dat we continu twee uur later leven dan ideaal zou zijn volgens de natuur. Ook ‘praktisch’ levert dat enkele bezwaren op.

Zo zou de ochtendspits dan op het koudste moment van de dag plaatsvinden en rijden de files langer in het donker. De avondfiles zouden zich juist op het warmste tijdstip van de dag vormen, waardoor we langer in een verzengde ozon-hitte in onze auto zitten. Ook blijft de zomerhitte een uur langer hangen in de slaapkamers, waardoor we later en minder goed slapen.

Vind  je ritme terug met Circadia

Ook de huid wordt aangestuurd door een circadiaans ritme. Dat is een 24 uurscyclus waarin de huid overdag beschermd wordt en ‘s nachts in herstelmodus gaat. Wanneer onze biologische klok wordt verstoord, heeft dat dus ook gevolgen voor de werking en conditie van je huid.

De producten en behandelingen van Circadia zijn speciaal ontwikkeld om je huid optimaal te verzorgen volgens deze principes en zelfs terug te ‘resetten’ op de normale circadiaanritmes. Daardoor wordt je huidverzorging ook beter opgenomen en zal je vlugger resultaat zien. Je ideale bondgenoot dus om zo snel mogelijk weer in je natuurlijke ritme te geraken.

Deel deze post